keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Yrityksen sidosryhmät eli yhteistyökumppanit

Yrityksen sidosryhmillä tarkoitetaan niitä henkilöitä, henkilöryhmiä tai yhteisöjä / yrityksiä, jotka omien etujensa ja päämäärien ajamina ovat osapuolina yrityksen toiminnassa ja siten siitä riippuvaisia. Yrityksen sidostyhmiä voivat olla esim. omistajat, rahoittajat, hankkijat, tavarantoimittajat, johto, henkilöstö sekä yhteiskunta.
Yrityksen toiminta muokkaantuu ja kehittyy eri sidosryhmien vaatimusten pohjalta. Näin sidosryhmät ovat vaikuttamassa siihen, millaiseksi yrityksen toiminta muodostuu. Yrityksen ja sen toimintaan osallistuvalta sidosryhmän välillä tapahtuu molemminpuolista panosten ja vastikkeiden vaihtoa. Yritys saa sidosryhmiltään ne panokset, joita se tarvitsee toiminnassaan, sidosryhmä vastaavasti saa yritykseltä vastikkeen sijoittamalleen panokselle.

Yrityksen tavallisimpien sidosryhmien tehtäviä ovat:
Omistajat: heidän sijoittamat panokset yritykseen kohdentuu pääomaan ja liikeideaan. Vastikkeeksi yritykseltä he edellyttävät tuottoa pääomilleen ja liikeidean toteutumista.
Henkilöstö: he sijoittavat yritykseen työpanoksensa työtehtävien mukaan. Vastikkeeksi he saavat palkkaa ja palkkioita, joissakin yrityksissä annetaan myös erilaisia luontaisetuisuuksia.
Rahoittajat: he antavat yritykselle panoksenaan vierasta pääomaa määräajaksi. Vastikkeeksi yritykseltä he odottavat pääoman palautumista korkoineen.
Hankkijat: heidän panoksina yritykseen on aineiden, työvälineiden ja kalusteiden toimittaminen sovituin ehdoin. Vastikkeeksi he odottavat rahallista korvausta.
Julkinen valta: panoksenaan he antavat yritykselle erilaisia palveluja, vastikkeeksi he odottavat palvelujen käyttöä sekä yrityksen velvoitteiden hoitamista yhteiskunnalle esim. verot.

Muun osaamisen arviointitehtävä:
Mieti ja listaa kaikki sidosryhmät ja yhteistyökumppanit, joiden kanssa tekisit yhteistyötä yrittäjänä. Kerro lyhyesti millaista yhteistyötä teet heidän kanssaan panos ja vastike ajattelumallin mukaisesti.
Voit vaihtoehtiosesti selvittää millainen on TOP-yrityksesi sidosryhmäyhteistyö tällä hetkellä.
Liitä tehtäväsi tuotokseesi.

1 kommentti: