keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Hiusalan yrityksen kannattavuustekijät

Huolellinen talouden suunnittelu perustuu erilaisten laskelmien tekemiseen. Kannattavuuslaskelmissa eli budjetoinnissa liikeidea ja sen toteuttaminen puetaan numeroiksi, euroiksi.
Ennen yrityksen perustamista rahoitustarve tulisi selvittää perusteellisesti. Keskeistä rahoitussuunnittelussa on selvittää:
Paljonko rahaa tarvitaan ottaen huomioon investoinnit sekä toiminnan aloittaminen?
Toiminnan aloittamisesta aiheutuneet kustannukset kannattaa laskea vähintään 3- 6 kk, koska parturi-kampaamo ei välttämättä tuota heti ensimmäisinä toimintakuukausina niin, että se kattaisi syntyneet kustannukset.
Mistä lähteistä rahaa on saatavilla ja mihin hintaan?
Sekä
Minkälaisen rahoitusrakenteen yritys haluaa: oman ja vieraan pääoman suhde?
Perushankintojen lisäksi rahoituksen pitää kattaa yritystoiminnan pyörittäminen ja yrittäjän eläminen ainakin 6 - 12 kk aloittamisen jälkeen.
Kun suunnittelet rahoitusta, mieti seuraavia peruskysymyksiä:
Mihin omat rahat riittävät?
Tarvitsetko vierasta pääomaa (lainaa tai vakuutta saadaksesi lainaa)?
Onko yritystoimintasi aloittamiseen saatavissa vastikkeetonta rahoitusta (avustuksia yms.)?
Onko sinulla omia vakuuksia? Jos on, oletko valmis laittamaan omia vakuuksia (esimerkiksi asuntosi) yritystoiminnan vaatiman rahoituksen vakuudeksi?

Usein yritystoiminnan alkutaipaleella aliarvioidaan toiminnasta aiheutuneet kustannukset liian pieniksi. Pääsääntöisesti parturi-kampaamon tai kauneushoitolan toiminnan alkuvaiheessa menot suuria suhteessa tuloihin.Tärkeää on myös muistaa, että liiketoiminta sisältää myös piilokustannuksia eli odottamattomia menoja kuten esim. sairastuminen tai vapaapäivät / loma-ajat.
Kun perustat tai suunnittelet perustavasi omaa parturi-kampaamoa, voit käyttää apuna kannattavuuslaskelmissa tässä  LINKISSÄ olevia laskentamalleja.

Muunosaamisen arviointitehtävä:
Selvitä TOP ohjaajaltasi, millaisia kannattavuustekijöitä hänen mielestään aloittavalla hiusalan yrityksellä on. Kirjoita tuotokseesi aiheesta kokoava kuvaus.

2 kommenttia:

  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoista asiaa! Onnistuisiko tässä, jos hyödyntää sivutoimisen yrittäjän laskutuspalvelua? Minua kovasti kiinnostaisi jonkinlainen kevytyrittäjyys, en kuitenkaan kokopäiväisesti enää siihen varmastikaan lähde. Minä aikoinaan olen työskennellyt kampaajana liikkeessä. https://www.uuras.fi/hinnasto/laskutuspalvelu

    VastaaPoista